Huhumylly: ”Putin koomassa, henkivartija tapettu ja valta kaapattu”

Media, Politiikka

Huhumylly useita päiviä julkisuudesta poissaolleen presidentti Vladimir Putinin kohtalosta nousi ennennäkemättömiin mittasuhteisiin viikonloppuna. Hurjimpien tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa levinneiden tietojen mukaan Putin oli vaipunut koomaan, hänen henkivartijansa oli tapettu ja valta Venäjällä kaapattu. Maanantaina Putinia odotettiin Pietarin-tapaamiseen jännittyneissä ja kireissä tunnelmissa.


Jännitys alkoi tiivistyä jo perjantaina, kun Ilta-Sanomien julkaiseman uutisen mukaan Kreml olisi ilmoittanut antavansa ”jonkun merkittävän ilmoituksen” viikonlopun aikana. Lähteenä oli ukrainalainen verkkolehti Vlasti.net, joka puolestaan kertoi saaneensa tiedon omilta ”Kremlin tietolähteiltään”. Tietoa ei kuitenkaan vahvistettu missään muussa tiedotusvälineessä, eikä merkittävää Putinin katoamiseen liittyvää lehdistötilaisuuttakaan viikonlopun aikana lopulta nähty.

Huhut hurjistuivat entisestään sunnuntaina, kun mm. Kauppalehti uutisoi Putinin turvallisuuspäällikkö Viktor Zolotovin ydinasesalkkuineen kuolleen tai kadonneen. Uutisen lähteeksi lehti ilmoitti ”Twitterin”, jossa asiasta olikin julkaistu vähintään kymmeniä viestejä. Esimerkiksi nimimerkki @lisskin17 kirjoitti jo lauantaina näin: ”Tunti sitten Kremlin lähde kirjoitti: ”Putin on elossa, mutta syrjäytetty vallasta. Zolotov on tapettu ja valta siirtynyt silovikeille”Todisteeksi Zolotovin kuolemasta oli eräissä tviiteissä lisätty ruutukaappaus miehestä kertovasta Wikipedia-sivusta.

Samasta asiasta kirjoitti lauantaina mm. ukrainalainen verkkosivusto Ualife, jonka mukaan Putin on syrjäytetty, Zolotov tapettu ja valta siirtynyt armeijalle ja puolustusministeri Sergei Shoigulle. Ualife ja useat muut verkkosivustot kertoivat lähteekseen ”vapaaehtoistyöntekijäksi” esitellyn Natalia Jusupovan, joka kertoi saaneensa tiedon omalta ”Kremlin lähteeltään”. Sama uutinen levisi myös useisiin muihin verkkolehtiin.

Ualife kertoi samassa uutisessaan myös Putinin ex-neuvontantaja Andrei Illarionovin julkaisemasta kirjoituksesta. Lehden mukaan Illarionov olisi kirjoittanut blogissaan, että Putinin syrjäyttämisestä julkaistaan lähiaikoina virallinen tiedonanto ja että valta Venäjällä on siirtynyt presidentinhallinnon päällikölle Sergei Ivanoville.

Twitterissä levisi tietoja myös muiden johtohahmojen kuolemasta. Esimerkiksi ukrainalainen @rfcnf kirjoitti lauantaina, että myös Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrov on tapettu. Nimimerkin Twitter-viestissä luki: ”Venäjän nettisivuilta: Shoigu on Krimillä jossain armeijan tapaamisessa, Kadyrov on tapettu, Zolotov on tapettu”.

Toisenlaisen version vallankappauksesta kertoi verkkosivusto 62.ua, joka lainasi jutussaan ”tunnettua venäläistä poliitikkoa Heidar Jemalia”. Georgialaiselle televisiokanavalle antamassa haastattelussaan Jemal kertoo, että Putin on syrjäytetty silovikkien toimesta ja että vt. presidentiksi olisi nousemassa maan nykyinen pääministeri Dmitri Medvedev. Jemalin mukaan Venäjä vetäytyy vallankaappauksen myötä Ukrainasta ja kohdistaa sotilaallisen toimintansa Kaukasukselle, ”jossa pian käynnistyy kolmas Tshetshenian sota”, ukrainalainen 62.ua kirjoitti.

Ukrainalaissivusto Glavred.info uutisoi jo torstaina, että asevoimien ylipäällikkyys olisi siirtynyt Putinilta Medvedeville. Sivuston saamien tietojen mukaan Putin on sairastunut syöpään ja hänen tilansa on mennyt huonompaan suuntaan. Lähteekseen sivusto ilmoitti ”luotettavan lähteen”. Tapahtumalla nähtiin sivuston mukaan olevan yhteys myös Kremlin ja presidentin sairaalan välillä Moskovassa viime viikolla lennelleiden helikoptereiden kanssa. Samansisältöinen viesti levisi Google-haun mukaan myös sadoille muille sivuille ja uutiskommentteihin. Suomessa Moskovan helikopterilennoista uutisoi mm. Verkkouutiset.

Putinin katoamisen aikana suuressa osassa uutisista katoamisen syyksi esitettiin Putinin heikentynyt terveydentila. Useimmin nimettömiin lähteisiin perustuneissa uutisissa Putinin diagnoosiksi epäiltiin mm. flunssaa, sydänkohtausta tai selkäkipuja. Myös hurjempia tietoja Putinin terveydentilasta levisi. Esimerkiksi verkkolehti elise.com.ua uutisoi jo viime tiistaina, että Putin on vaipunut koomaan. Lehti kertoi lähteekseen ”tunnetun ukrainalaisbloggarin ja kansalaisaktivistin” Igor Stepanovin, joka oli kertomansa mukaan saanut tiedon Putinin koomaan vaipumisesta ”moskovalaisista lähteistä”. Stepanov kirjoitti päivityksessään: ”Sauron on elossa, mutta sydänkohtauksen jälkeen hänen elintoimintojaan ylläpidetään keinotekoisella koomalla.”. Stepanovin mukaan sydänkohtauksen on aiheuttanut Putinin ja Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrovin välille syntynyt konflikti. Google-haun mukaan Stepanovin kirjoitus levisi yhteensä 1 500 sivulle ja kommenttipalstalle.

Sunnuntaina mm. verkkosivusto Inforesist.org uutisoi myös siitä, että presidentin lentokone on käyttäytynyt omituisesti Moskovan lentotilassa ja että asialla olisi mahdollisesti tekemistä Putinin pakoyrityksen kanssa. Samana päivänä sosiaalisen median sivustolla levisi tieto, jonka mukaan Venäjän presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on paennut Ranskaan ja Putinin ”oikeana kätenä” tunnettu Vladislav Surkov Hong Kongiin. Sivuston mukaan Surkov pakeni perheineen ”niin nopeasti, ettei asiasta tiedetty edes hänen lähipiirissään”.

Eräissä versioissa Putinin katoamiselle oli esitetty myös valtaeliitin sisäistä kamppailua. Esimerkiksi ukrainalainen Glavpost.com arvioi, että poissaolon taustalla on ollut Putinin syrjäyttäminen, mutta että kaaoksen välttämiseksi syrjäyttäminen toteutettaisiin hallitusti muutaman kuukauden kuluessa. Lehden esittämän version mukaan todennäköisimmät Putinin korvaajat olisivat pääministeri Dmitri Medvedev tai Moskovan kaupunginjohtaja Sergei Sobjanin.


Viimeiset päivät täyttyivät siis sekä maltillisista, että myös toinen toistaan hurjimmista spekulaatioista ja huhuista Putinin kohtalosta. Vaikka osa uutisoinneista on selitettävissä somehysterialla, trollaamisella, hätäisellä uutisoinnilla ja lähdekritiikittömyydellä, merkittävin rooli huhumyllyn käynnistämisessä on kuitenkin ollut lopulta Kremlillä ja sen kummallisella tiedotuspolitiikalla.

Kun maailman suurimman valtion ja ydinasevallan johtaja peruu tapaamisiaan ja katoaa julkisuudesta ilman näkyvää syytä ja selityksiä, luulisi Kremlin lehdistöpäällikönkin ymmärtävän, että nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa ja trolliuutisoinnin aikakaudella informaatiotyhjiö täyttyy ennemmin tai myöhemmin spekulaatioilla ja huhuilla. Koska järkevää syytä katoamiselle ei vielä maanantainakaan Putinin parrasvaloihin palatessa kerrottu, emme vieläkään voi varmuudella tietää, mikä todellinen syy on lopulta ollut.

Maltillisemmissa arvioissa Putinin katoamista on selitetty mm. sillä, että tämä olisi lähtenyt seuraamaan väitetyn naisystävänsä Alina Kabaevan synnytystä Sveitsiin. Tieto perustui sveitsiläisen tabloidin Blickin juttuun, jossa kerrottiin, että Kabaeva olisi nähty Ticinolaisessa synnytyssairaalassa. Aiheesta kirjoitti myös paikallinen verkkolehti Ticinonews. Samana päivänä kuitenkin kolmas sveitsiläislehti, Corriere del Ticino uutisoi, että Kabaeva olisi synnyttänyt jo pari viikkoa ennen Putinin katoamista.

Kentien yleisimpien maltillisten arvioiden mukaan Putinin poissaolon syy on liittynyt hänen terveyteensä. Kremlin näkökulmasta on siinä tapauksessa ymmärrettävää, että Putinin sairastelusta ei haluta kertoa, sillä eihän vahvaa johtajaa voi sairaana esittää. Tässä asiassa Kreml onkin eräällä tavalla itse luomiensa mielikuvien vanki: johtajan sairastelusta ei voi tiedottaa, sillä se voidaan tulkita heikkoudeksi. Myös mielikuva ”korvaamattomuudesta” liittyy tähän, sillä sen mukaanhan johtajan mahdollinen poistuminen näyttämöltä aiheuttaisi Suuren Sekasorron tai jopa ”ikävien voimien” valtaantulon.

Onkin siis todennäköisintä, että informaatiopimento on näistä syistä ollut tietoinen valinta. Tilanteen lauettua pääosan esittäjien on lisäksi ollut helppo esittää sarkastisia kommentteja mediassa velloneista huhuista ja hysteriasta.

Vaikka katoamistempun taustalla olisikin lopulta ollut terveydellinen syy, ei paremman tiedon puutteessa muitakaan versioita voi poissulkea. Eräitä signaaleita siitä, että taloudellisten, poliittisten ja turvallisuuseliittien intresseissä on ilmaantunut ristiriitoja, on Ukrainan sodan ja erityisesti Boris Nemtsovin murhan jälkeen alkanut mediassa esiintyä. Pinnan alla saattaa kuohua, vaikka kuohunta ei ulospain kovin havaittavaa olisikaan. Selittämättömät katoamiset eivät ainakaan hälvennä tällaisia tulkintoja.

Kommentoi