Mahorkka

Suomalainen Venäjä-blogi

Keskiviikko

12

Syyskuu 2012

0

KOMMENTIT

VKontakte ja kuolleet sielut

Kirjoittanut , Julkaistu osastolla Media

VKontakte on Venäjän suosituin sosiaalisen median palvelu. Se on perustettu vuonna 2006 ja on toiminnoiltaan lähes samankaltainen kuin sen esikuva, eli Facebook. VKontaktella on sen oman ilmoituksen mukaan noin 85 miljoonaa käyttäjää Venäjällä.

Gogolin perinne elää Venäjän suosituimmassa sosiaalisessa verkostossa VKontaktessa. Erilaisten hämäräheikkien kautta palveluun voi nimittäin ostaa käyttöönsä ”Kuolleita sieluja”, eli tekaistuja käyttäjäprofiileja esimerkiksi oman VKontakte-sivun fanimäärää kasvattamaan. Tekaistuja faneja voi hyödyntää sitten osana SMM-markkinointia tai niillä voi spämmätä mainoksia yksityisten käyttäjien ja ryhmien seinille.

Tekaistuja käyttäjäprofiileja tehtaillaan tavallisimmin erityisesti tätä tarkoitusta varten koodattujen ohjelmien, eli bottien avulla. Näitä kuolleita sieluja myydään halukkaille joko niin, että tekaistut käyttäjät liitetään asiakkaan sivun faniryhmään, tai siten, että ostajalle myydään käyttöön valmis, tarvittava määrä faneja sisältävä VKontakte-sivu. Osa feikkiprofiileista saattaa olla myös todellisilta käyttäjiltä kaapattuja tilejä. Asiasta on kirjoitettu esimerkiksi suositussa Habrahabr-blogin artikkelissa “VKontakte on spämmääjän paratiisi”.

Hinnat eivät päätä huimaa. Esimeriksi erään löytämäni tarjouksen mukaan 1000 ”bottifania” maksaa noin 10 euroa ja 1000 ”aitoa fania” noin 25 euroa. Palvelujen hinnat vaihtelevat, ja myös edullisempia tarjouksia löytyy. Eräs toinen palvelu tarjoaa tuhat bottijäsentä 100 ruplan, eli 2,5 euron hintaan. Tuhat tykkäystä saa viidellä eurolla. Esimerkkihinnoista on kirjoitettu esimerkiksi täällä.

“Kuolleita sieluja” voi tehtailla myös itse. Verkossa myydään botti-ohjelmia, joiden avulla fanisivuston ylläpitäjä voi itse luoda tekaistuja käyttäjäprofiileja, tykkäyksiä ja muuta some-aktiviteettia. Ohjelmien mainosteksteissä luvataan, että boteilla on keinoäly ja ”ne kykenevät käymään uskottavaa keskustelua VKontaktessa”. Tekaistut käyttäjäprofiilit voidaan ohjelmoida tykkäämään tai suosittelemaan jotain tiettyjä sivustoja muille käyttäjille, ohjelman sivuilla luvataan. Alla esimerkki siitä, miltä erään tällaisen ohjelman käyttöliitymä näyttää. Kuva on otettu eräältä ohjelmaa esittelevältä www-sivulta:

VKontakte ja kuolleet sielut

Sen tosiasian, että VKontaktessa on runsaasti lumetilejä, voi tarkastaa vilkaisemalla sivuston jäsenten lukumäärän esimerkiksi Pietarissa ja vertaamalla sitä kaupungin viralliseen asukaslukuun. VKontakten mukaan palveluun on rekisteröitynyt Pietarissa jo lähes kahdeksan miljoonaa käyttäjää, mikä on aika hyvä tulos kaupungissa, jossa asuu yhteensä viitisen miljoonaa asukasta ja reilu kolme miljoonaa internetkäyttäjää!

Ongelma on myönnetty useaan otteeseen myös VKontakten ylläpidon taholta. Viime keväänä esimerkiksi VKontakten varajohtaja Ilja Perekopski totesi julkisesti, että joidenkin yritysten tai brändien fanisivustoilla botit ja feikkiprofiilit muodostavat peräti yli 70% fanimäärästä. Kesällä VKontakte lisäsikin ryhmien ylläpitäjille mahdollisuuden tarkastaa, kuinka suuri osuus ryhmän jäsenistä on botteja. Tällä toiminnolla on haluttu antaa myös ylläpitäjille mahdollisuus karsia tekaistuja tilejä fanisivuiltaan. Uudistus onkin tervetullut, sillä suuri bottien määrä sivustolla nakertaa brändin tai yrityksen mainetta some-käyttäjien silmissä.

Tekaistuja profiileja ei välttämättä pysty nopealla silmäyksellä erottamaan aidoista. VKontakten ylläpito pyrkii kuitenkin tarkastamaan epäilyttäviä tilejä, ja mikäli tilin toiminta viittaa keinotekoisen botin olemassaoloon, tili laitetaan aluksi epäaktiiviseen tilaan. Tällöin tili näkyy edelleen käyttäjille, mutta kun sen avaa, järjestelmä antaa ilmoituksen: ”We have detected suspicious activity on X’s profile and temporarily suspended it to prevent further damage.” VKontakte vaihtaa epäilyttävien tilien käyttäjäkuvaksi pökertynyttä koiraa esittävän kuvan.

Venäläisissä SMM-piireissä epäilyttäviä tilejä kutsutaankin tästä syystä nimellä ”Kuolleet koirat”. Jos epäilyttäviä tilejä on paljon, alkaa sivun tai ryhmän jäsenlista näyttää pian tältä:

Pari viikkoa sitten Kauppalehden paperiversio uutisoi (ks. Uuden Suomen nettiuutinen aiheesta), että helsinkiläisen Hit Click Oy:n toukokuussa perustama nettipalvelu (Suomi taskussa - Finlandia v karmane) on saanut Venäjän Facebookissa VKontaktessa jo 100 000 jäsentä. Monissa asiaa läheltä seuraavissa ammattilaisissa tämä tieto pisti hälytyskellot soimaan jo siksikin, että useimmat jo pitkään Suomi-sivujaan VKontaktessa ylläpitäneet suomalaiset toimijat ovat saaneet  kerättyä sivuilleen ankarasta mainonnasta huolimatta vain joitain satoja tai korkeintaan muutamia tuhansia tykkääjiä. Näin Finlandia v karmane -palvelun VKontakte-sivun  jäsenmäärästä kerrotaan Hit Click Oy:n sivuilla (12.9.2012):


Lähde: http://www.finlandiavkarmane.fi/ru/ilmoittajille_etusivu/

Kuuselan mukaan VKontakten fanimäärät eivät pääsääntöisesti pidä paikkaansa, vaan fanien joukossa on yleensä suuri määrä kuolleita sieluja. KL 12.9.2012

Keskiviikkona 12. syyskuuta Kauppalehden paperiversiossa julkaistiin artikkeli otsikolla: ”Venäläisen VKontakten fanitilastot herättävät epäilyksiä”. Artikkelissa asiaa kommentoi lappeenrantalaisen Check In Finlandin toimitusjohtaja Ville Kuusela seuraavasti: ”Facebookin ja erityisesti sen venäläisvastineen fanitilastoihin ei ole luottamista. Useat portaalit kuitenkin myyvät palvelujaan yrityksille vedoten fanien tai jäsenten suureen määrään sosiaalisessa mediassa”, Ville Kuusela kertoo. ”Useissa tapauksissa fanien todellisempi lukumäärä saadaan, kun ilmoitetusta määrästä poistetaan kaksi nollaa”, Kuusela jatkaa (KL 12.9.2012).

Viime toukokuussa aloittaneella Suomi Taskussa (Finlandia v Karmane) –portaalilla on VKontaktessa peräti 105 000 jäsentä. Portaalin takana olevan Hit Click Oy:n toimitusjohtaja Juha Louhivuori myöntää, että joukossa on lumejäseniä, Kauppalehti uutisoi. ”Fanien autenttisuuden todentaminen on hankalaa, ellei mahdotonta. Emme kuitenkaan ole keinotekoisesti lisänneet fanimäärää ostamalla esimerkiksi fanilistoja joiltakin palveluntarjoajilta”, Louhivuori kertoo Kauppalehdelle.

12. syyskuuta 2012 Finlandia V Karmane VKontakte-sivulla oli yhteensä 103 873 fania. Jo pikainen fanijoukon tarkastelu herättää esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

1. Miksi lähes 105 000:sta fanista vain reilut 6000, eli vajaa 6% on Pietarista?
Suomessa matkailevista venäläisistä pietarilaisten osuus on noin 60%, joten luulisi, että venäläisille suunnattu Suomi-matkailuaiheinen sivusto keräisi faneja erityisesti Pietarin alueelta.

2. Miksi neljännes (22 574) faneista on ukrainalaisia?
Ukrainalaisten osuus Suomessa vierailevista turisteista on melko marginaalinen, joten on kummallista, että Suomi-aiheinen venäjänkielinen matkailusivu kerää suhteessa näin paljon jäseniä Ukrainasta.
3. Miksi palvelulla, jolla on VKontaktessa lähes 105 000 tykkääjää, on Facebookissa vain seitsemän tykkääjää?
VKontaktessa on tällä hetkellä noin 85 miljoonaa käyttäjää Venäjällä. Facebookilla venäläisiä käyttäjiä on nykyisellään noin kuusi miljoonaa. Jos siis fanimäärät olisivat suhteessa oikein, Finlandia V Karmane Facebook-sivulla pitäisi olla vähintään muutamia satoja tai jopa tuhansia Facebook-faneja. (Sivun Facebook-ryhmään on linkki VKontakte-ryhmän etusivulla).

Kuvakaappaukset: http://vk.com/finlandia_v_karmane ja https://www.facebook.com/FinVK

Vertailukohdaksi voidaan ottaa esimerkiksi Suomi-matkailulehti Stop in Finlandin verkkoportaalin VKontakte-yhteisösivu, jossa 12. syyskuuta oli yhteensä 4899 jäsentä Venäjällä. Näistä jäsenistä Pietarissa asuvien osuus oli 3128 eli 64%. Ukrainalaisten jäsenten määrä oli 187, eli vain 3,8%. Nämä luvut näyttävät jo varsin loogisilta. Portaalin Facebook-sivu puolestaan on tarkoitettu suomalaisille mainostajille, joten suhteellista vertailua ei sen osalta voi tehdä. Tästä huolimatta Stop in Finlandin Facebook-sivulla oli 66 tykkääjää.

Feikkikäyttäjiä lisätään erilaisiin ryhmiin ja yhteisösivuihin myös ylläpitäjien tahtomatta. Feikkikäyttäjien tarkoituksena on tällöin esimerkiksi spämmätä suosittujen ryhmien seinille joitain ulkopuolisia tuotteita tai palveluja. Tällaisten fanien havaitseminen ja niiden bannaaminen on sellaisissa tapauksissa kuitenkin verrattain helppo homma. Olisi sivun ylläpitäjän edun mukaista poistaa tällaiset lumejäsenet sitä mukaa kun niitä sivulle ropisee. Mitä suuremmaksi feikkitilien määrä nousee, sitä vaikeampaa ja työläämpää niiden poistaminen on. Automaattista poistotyökälua ei VKontakte nimittäin vielä tietääkseni tarjoa.

VKontakte on oikein käytettynä tehokas some-markkinointityökalu Venäjällä. Sen käyttäminen vaatii kuitenkin jonkin verran asiantuntemusta ja muutamien ongelmakohtien tunnistamista. Esimerkiksi tekaistuista käyttäjätileistä johtuvat ongelmat ovat VKontaktessa huomattavasti suurempia kuin sen vastineessa Facebookissa, jossa tekaistuja tilejä karsitaan sivuston ylläpidon toimesta huomattavasti tehokkaammin.

Ryhmämarkkinointi VKontaktessa voi olla tehokasta, mutta tällaisille profiileille VKontaktessa on turha markkinoida yhtään mitään:

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.