Mahorkka — Suomalainen Venäjä-blogi

Venäläiset ovatkin suomalaisia?

Sosiaalisessa mediassa on viime viikkoina kohistu ”uudesta tutkimuksesta”, jonka mukaan venäläiset olisivatkin geeniperimältään suomalais-ugrilaisia. Viimeksi aiheen tiimoilta tätä tuhtia uutisankkasoppaa hämmenteli YLE:n toimittaja Jarmo Mäkelä Venäjän verkossa -katsauksessaan.

En ole geenitutkija, enkä osaa aavistellakaan, miten lähellä suomalaiset ja venäläiset ovat geneettisesti toisiaan. Sen sijaan perehdyin asian uutisointitaustoihin ja ainakin pikaisen tutustumisen myötä näyttäisi siltä, että tässä kummallisessa sopassa on rutkasti hölynpölyä. Tämän “uutisen” taustalla on nimittän muuan netissä jo vuosikausia pyörinyt kirjoitus.

Näin Jarmo Mäkelä kirjoittaa artikkelissaan “Pääsiäisen kärsimykset”:

Läntisissä laboratorioissa on kehitelty menetelmä, jonka avulla venäläisten geeniperimä voidaan selvittää tieteellisesti ja aukottomasti. Tulokset ovat järkyttäviä: venäläiset eivät olekaan slaaveja, vaan venäjää puhuvia suomalaisia!

Mäkelän kirjoitus perustuu kahteen (!!) ei-tieteelliseen lähteeseen. Niistä ensimmäinen on vuonna 2005 talouslehti Kommersantin Vlast -liitteessä julkaistu ”Venäjän kansallisuuden kasvot” -artikkeli. Toinen lähde on puolestaan suurelle yleisölle tuntemattoman nettipersoonan Vadim Rostovin (esiintyy myös muilla nimillä) kirjoitus, joka on sekoitus edellämainittua Kommersantin artikkelia ja Rostovin omia spekulaatioita aiheen tiimoilta.

Lukijalle jää lievästi sanottuna epäselväksi, mikä oikeastaan edes on Rostovin kompetenssi kirjoittaa asiasta. Geenitutkija hän ei ole, vaan  esittelee itsensä ”Salaisia tutkimuksia” –nimisen lehden toimittajaksi. Samaisessa lehdessä on julkaistu artikkeleita esimerkiksi noidista ja niiden lentokyvystä. Tässä siis lähtökohdat tälle repäisevälle jutulle.

Jarmo Mäkelä jatkaa:

Vuonna 2005 Kommersant Vlast sai käsiinsä alustavia tutkimustuloksia. Ne olivat niin sensaatiomaisia, että julkinen keskustelu asiasta tyrehtyi heti.

Kommersant Vlastin toimittajat olivat vuonna 2005 tutustuneet tutkimuksen alustaviin tuloksiin, haastatelleet tutkimuksessa mukana ollutta tutkijaa, sekä vetäneet tutkimuksen tuloksista omia johtopäätöksiään. Toimittajien johtopäätökset olivat sen verran korkealentoisia ja mielikuvituksellisia, että tutkimusta johtanut Oleg Balanovski joutui aiheesta käydyn laajan julkisen keskustelun aikana korjailemaan toimittajien omia tulkintoja.

- Toimittajien tulkinnan myötä tutkimuksen tulokset muuttuvat lähes tunnistamattomiksi, Venäjän lääketiedeakatemian tutkija kirjoittaa selvityksessään, jossa hän piinaavan yksityiskohtaisesti oikoo Kommersantin toimittajien omavaltaisia tulkintoja.

Geenitutkimusta johtaneen Balanovskin oikaisu ei kuitenkaan estänyt Vadim Rostovia käyttämästä Kommersantin juttua oman kirjoituksensa pohjana ja maustamasta tarinaa myös omilla tulkinnioillaan.

Mäkelä jatkaa:

Mutta maaliskuun 26. päivänä asia putkahti uudelleen esiin, nyt tunnetun venäläisen tutkijan ja arkeologin Lev Gumilevin nimeä ja mainetta hyödyntävän keskuksen nettisivuilla.

Toisin kuin Mäkelä kirjoittaa, asia ei ”putkahtanut uudelleen esiin maaliskuun 26. päivänä”, vaan Vadim Rostov on trollannut julkaissut samaa kirjoitustaan viime vuosien aikana kymmenillä eri nettisivustoilla ja keskustelupalstoilla. Mäkelän viittaama kirjoitus löytyy siis esimerkiksi täältä (julkaistu 4.12.2008), täältä (julkaistu 10.12.2011) sekä täältä (julkaistu 27.2.2012). Lisää löytyy googlettamalla. Jutun sisältö on kuluneina vuosina ollut sanasta sanaan sama - niin myös tässä Mäkelän siteeraamassa “tunnetun venäläisen tutkijan ja arkeologin Lev Gumilevin nimeä ja mainetta hyödyntävän keskuksen” nettisivuilla julkaistussa versiossa.

Ja takaisin Mäkelän tekstiin:

Artikkelin mukaan tutkimusaineisto on painossa ja julkaistaan loppuvuodesta otsikolla ”Venäläisten geeniperintö”.

Eipäs julkaista, sillä se on julkaistu jo vuosikausia sitten!

Artikkelissaan Vadim Rostov tosiaan toteaa, että kyseisestä tutkimuksesta on valmisteilla kirja, joka julkaistaan loppuvuodesta. Tämän kohdan Rostov oli tosin kopioinut sanasta sanaan vuonna 2005 (!) julkaistusta Kommersantin artikkelista, mikä alla olevista kuvakaappauksistakin ilmenee. Asiasta uutisoinut suomalaistoimittaja puolestaan  erehtyi olettamaan, että kyseessä olisikin ollut kuluva vuosi.

Geenitutkimuksen tulokset on siis julkaistu jo kauan sitten ja niiden pohjalta kustantamo Lutsh on julkaissut jo kirjankin vuonna 2007.  Sen voi jokainen kiinnostunut hankkia itselleen esimerkiksi kirjakauppa Ozonista. Kirjasta on julkaistu myös maksuton nettiversio, jonka voi käydä lukemassa täällä (blogin lukijalle kiitokset vinkistä).

Yhteenveto

Viime viikkoina sosiaalisessa mediassa kohua herättänyt Vadim Rostovin “sensaatiomaisia ja järkyttäviä tuloksia” sisältävä kirjoitus on todellisuudessa jo vuosikausia vanha nettitrolli. Se perustuu alunperin vuonna 2005 julkaistuun artikkeliin, jossa Kommersantin toimittajat olivat esitelleet omia johtopäätöksiään valmistumassa olevasta geenitutkimuksesta. Itse tutkimuksen tulokset on julkaistu jo viime vuosikymmenellä, eikä niissä tiettävästi ole lopulta ollut mitään “sensaatiomaista” tai “järkyttävää”.

Aiheeseen voi tutustua myös esimerkiksi Jaakko Häkkisen blogikirjoituksessa: Painokoneet seis: venäläiset eivät olekaan suomalaisia!

Päivitys 14.4.2013: Uskomatonta, mutta totta! Tämä uutisankka on saanut vipuunsa toimittajien lisäksi jo Venäjä-tutkijoitakin. Aiheesta kirjoitti sopivan lähdekritiikittömästi, nettitrollin pohjalta pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja tulkintoja vedellen, Renvall-instituutin dosentti Arto Luukkanen Kaleva-lehden Alakerta-kirjoituksessa. Oman panoksensa uutisankan levittämiseen antoi samaisessa lehdessä myös toimittaja Mirja Niemitalo kolumnissaan ”Oi suuri ja mahtava Suur-Suomi”. Bravo!

Vadim Rostovin “26. maaliskuuta julkisuuteen putkahtanut” kirjoitus on “putkahdellut” julkisuuteen tasaisin väliajoin viime vuosina:

Asiasanat: , , , , , ,

6 kommenttia

 1. Tuula Tuisku Reply

  Kiitos Taneli tästä jutusta. Itseltäni kului muutama nettihetki kun rupesin asiaa selvittämään. Eilen kirjoitin Ylelle virheestä ja Uuteen Suomeen Jaakko Häkkiselle kommentin. Jaakko viittasi sinuun. Ei vain Venäjä verkossa mennyt lankaan, vaan moni muukin. Facebook sivuilla moni on ilahtunut ja ihmetellyt uutista ja osa ottanut sen ihan tosissaan. Keskustelussa, jota olen kommentoinut yhdessä suljetussa ryhmässä, on myös moni uskonut Rostovia. Tuo kirja löytyy myös netistä: http://genofond.ru/default2.aspx?s=0&p=363. Tuolla genofond.ru sivuilla on biblioteka osuudessa muitakin projektista kirjoitettuja julkaisuja. Kiva, että löysin nämä sivut.

  1. Taneli Dobrowolski Reply

   Kiitokset palautteesta Jaska ja Tuula! Vipuun menneitä on tosiaan ollut yllättävän paljon. Mutta niinhän se valitettavasti monesti on, että varsinkin kun asia on yllättävä ja sensaatiomainen, monet haluavat sen mieluummin uskoa ennen kuin ryhtyvät selvittämään asian taustoja.

 2. Arto Luukkanen Reply

  Jos joku olisi vaivautunut lukemaan juttuani Kalevasta niin siinä tätä juttua pidettiin sopivana maljapuheiden aiheeksi. Venäläiset reaktiot olivat aika hauskoja. Lukekaa kansalaiset - se kannattaa aina.

  1. hohotusta Reply

   …voin tosiaan vain kuvitella, kuinka venäjällä on hohoteltu joidenkin suomalaisten haluun uskoa kaikkea lukemaansa :)))

 3. Valo Reply

  Näyttää siltä, että joku sikäläinen Johan Bäckman on trollaillut ”totuuksiaan” ja että muutama onnen tunteestaan huumaantunut suomalainen toimittaja on niillä sitten meitäkin ruokkinut.

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tuoreimmat artikkelit

Georgialaisviinit palasivat venäläisiin maitokauppoihin

Venäjän ja Georgian välisille poliittisille kiistoille viime vuosina makunsa ja vivahteensa antaneet georgialaiset viinit ja mineraalivedet ovat palanneet takaisin venäläiskauppojen…

Back to top