Tässä ovat Venäjän suosituimmat oppositiopoliitikot

, , 3 Comments

Leonid Parfjonov

Venäläinen tutkimuslaitos FOM selvitti toukokuun lopussa venäläisten suhtautumista protestiliikehdinnän johtohahmoihin.

Kuten odotettavissa oli, suosituimmiksi oppositiovaikuttajiksi eivät nousseet ammattipoliitikot, vaan tutut televisiokasvot ja taiteilijat. Sen sijaan protesteihin aktiivisesti osallistuneet aktiivipoliitikot Aleksei Navalnyi sekä Sergei Udaltsov jäivät kauas kärjestä oppositiopoliitikkojen rankingissa.

Venäläisten keskuudessa suosituin oppositiopoliitikko on televisiossa uransa luonut Leonid Parfjonov. Muut mitalisijat menivät DDT-yhtyeen keulahahmo Juri Shevtshukille sekä ex-talousministeri Aleksei Kudrinille. Kaikista tunnetuin oppositiovaikuttaja on puolestaan televisiosta tuttu Ksenia Sobtshak.

Oppositiopoliitikoista negatiivisimmin suhtaudutaan Ksenia Sobtshakiin, PARNAS-puolueen johtohahmoihin lukeutuvaan ex-varapääministeri Boris Nemtsoviin, sekä kielletyn Kansallisbolshevistisen puolueen johtajaan Eduard Limonoviin.

FOM haastatteli tutkimustaan varten 1500 kansalaista eri puolilta Venäjää.

Venäjän oppositiopoliitikkojen suosio. FOM 2012

 

3 kommenttia

 1. HM

  02/07/2012, 03:31 am

  Erittäin mielenkiintoinen blogi venäjäntaidottomalle, kiitos siitä!

  Voisiko näitä tuloksia vielä hieman avata ja/tai spekuloida lisää? Esimerkiksi miksi Ksenia Sobtshak herättää valtavan kielteisen suhtautumisen piikin? Onko uskottavaa, että hänen tunnettuutensa (olettaen, että kielteisesti suhtautuvat hänet tuntevat) on näin suuri verrattuna esimerkiksi Parfenoviin? Sama kysymys esim. Limonovin osalta. Eikö hän ole aika marginaalinen hahmo vai onko hänelle siunaantunut laajaa mediajulkisuutta?

  Vastaa
 2. Taneli Dobrowolski

  02/07/2012, 02:05 pm

  Hei ja kiitokset kiitoksista!

  Ksenia Sobtshakiin kielteisesti suhtautuvien osuus on tosiaan melkoisen suuri muihin verrattuna. Tämä selittynee parilla syyllä. Sobtshak on jo monen vuoden ajan juontanut Venäjällä erityisesti teinien keskuudessa erittäin suosittua Dom2 –realitysarjaa. Vaikka sarja on nuorten keskuudessa suosittu, aiheuttaa se vanhemmassa väestössä pääosin ärtymystä sen skandaalinhakuisen ja ”moraalisesti rappioituneen sisällön” vuoksi. Osa näistä antipatioista henkilöityy sarjan juontajassa.
  Toisekseen Sobtshak on niin sanottu светская львица, eli suihkuseurapiirijulkkis. Hänet on totuttu näkemään pääosin rikkaiden ja kauniiden seurassa ja nyt, kun hän onkin ilmestynyt puolustamaan ”köyhiä ja sorrettuja”, on tässä nähty varmaankin kaksinaamaisuutta.

  Parfjonovilla on hyvä maine. Hän ei ole ryvettynyt skandaaleissa ja parhaiten hänet muistettaneen muutamista erittäin suosituista Venäjän televisiossa pyörineistä historiadokumenteista. Parfenovilla ei myöskään ole painolastinaan vanhoja tai tuoreita yhteyksiä poliittiseen eliittiin.

  Limonov on näistä luettelossa olleista henkilöistä toiminut poliittisessa oppositiossa kenties pisimpään ja aktiivisimmin. Omituisella teatralismillaan, huliganismiin verrattavissa olevalla toiminnallaan ja omituisella kansallis-vasemmistolaisella politiikallaan hän vetoaa kuitenkin vain marginaaleihin ja herättää suuressa yleisössä lähinnä ärtymystä.

  Vastaa

Jätä kommentti

(*) Pakollinen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista