Suomalaisen näköinen margariini joutui viranomaissyyniin Venäjällä "Suolaton imelä meijerivoi"

Yleinen

Suomalaisuudella ratsastava venäläinen meijerituotevalmistaja ”Finnish Milk Company” on joutunut Pietarin alueen monopolivastaisen viraston (FAS) hampaisiin. Asiasta uutisoi torstaina Suomalais-Venäläinen kauppakamari.


Pietarilaisista marketeista on jo pitkään voinut tavata suomalaisilla mielikuvilla ratsastavia elintarvikebrändejä. Kirjoitin asiasta viimeksi joulukuun lopulla, kun kävin tutkailemassa elintarvikevalikoimia Pietarissa.

Myös suomalaisuutta henkivä ”Tuhat järveä” -margariini on ollut tuttu näky kauppojen hyllyillä jo varsin pitkään. Nyt venäläisviranomaiset ovat kuitenkin puuttuneet tuotteen markkinointikikkailuun.

Venäjän monopolivastaisen viraston torstaina julkaiseman tiedotteen mukaan ”Tuhat järveä” -nimistä margariinia valmistava pietarilainen Finnish Milk Company rikkoo Venäjän kilpailulainsäädäntöä. Viraston mukaan valmistaja on johtanut kuluttajia harhaan markkinoidessaan tuotettaan Suomen lipulla ja sloganilla ”Tuhat järveä – Suomalaisen aamun raikkautta”. Yritys on merkinnyt margariinipakettiin myös väärää tietoa tuotteen valmistusmaasta.

Tuhat järveä -margariini. Kuva: FAS

RBC:n mukaan valitus harhaanjohtavasta markkinoinnista tuli Valiolta. Valio Oy ja sen jälkeen FAS kiinnittivät huomiota siihen, että margariinipaketissa on Suomen lippu sekä tekstit ”Suomalaisen aamun raikkautta” ja ”Valmistettu Fin cheese company Finlandin valvonnassa”.

[quote align=”left” name=”Venäjän monopolinvastainen virasto, 12.2.2015″]Nämä tekijät muodostavat kuluttajassa sellaisen käsityksen, että tuote olisi valmistettu Suomessa[/quote]

FAS:n mukaan margariinin valmistajaksi merkitty Finnish Milk Company ja tuotteen jakelijaksi ilmoitettu Nevskie Molokoprodukty toimivat molemmat Venäjällä. Virasto viittaa samalla tullitietoihin, joiden mukaan Valio Oy oli vuonna 2013 ainoa margariinituotteita Suomesta Venäjälle maahantuonut yritys.

Tapaukseen liittyvä materiaali on nyt siirtynyt jatkokäsittelyyn. FAS:n mukaan Finnish Milk Company on luvannut muuttaa margariinipakettinsa ulkoasua.

Mutta entäs Valja-voi?

Kuva: Taneli Dobrowolski

 

1 Comment

  1. On ainakin Suomen lippu jo poistunut paketista. Oltiin sunnuntaina 8.2. Pietarin Prismassa ruoka ostoksilla ja oli kaverin kanssa puhetta just tästä asiasta. Olen itsekkin ostanut kys. tuotetta ja voin sanoa et se on täyttä p***a. Ei mitään tekemistä Suomi voin kanssa. No, näin täällä ruslandiassa ”gringoa kusetetaan”. Normi tuohua … :)

Kommentoi