Pietarissa vaadittiin Michelangelon Daavid-patsaan pukemista vaatteisiin – katso kuvat ehdotuksista

222

Italialaisen kuvanveistäjän Michelangelon Daavid-veistoksen Pietarissa esillä olevaa jäljennöstä ei tulla pukemaan vaatteisiin. Asiasta päätti keskiviikkona Michelangelo-näyttelyn pietarilainen järjestäjä.

Aiemmin veistoksen verhoamista vaatteisiin oli vaatinut eräs paikallinen asukas, jonka mielestä alastoman miesvartalon julkinen esittäminen kirkon ja koulun vieressä on säädytöntä. Tiedotusvälineissä olleiden tietojen mukaan pietarilaisnainen oli valittanut asiasta kaupungin lapsiasiamiehelle.

Valituksesta ja sen saamasta julkisuudesta innostuneena näyttelyn järjestäjät päättivät kysyä asiassa kaupunkilaisten mielipidettä, ja järjestivät aiheesta äänestyksen sosiaalisessa mediassa. Daavid-veistoksen asuvaihtoehdoiksi tarjottiin muun muassa aamutakkia, lampunvarjostinta ja ”Borat”-uima-asua. Järjestäjät julkaisivat kustakin asuehdotuksesta myös havainnekuvat ja lupasivat noudattaa asuvalinnassaan äänestäjien tahtoa.

Äänestyksessä voitti lopulta selvällä ääntenenemmistöllä vaihtoehto ”originaali”, jonka mukaan veistosta ei pueta, vaan jätetään nykyiseen ”Aatamin asuunsa”. Seuraavaksi eniten ääniä asuehdotuksista saivat hihaton juoponpaita, Darth Vader -asu ja nahkavyö.

Aiemmin Daavid-veistoksen vaatetusvaatimukseen vastasi myös paikallinen taitelijayhteisö, joka heinäkuun lopulla kävi peittämässä patsaan sukukalleudet lippalakilla. Tempaus kesti muutaman tunnin.

Daavid on italialaisen kuvanveistäjän ja taidemaalarin Michelangelon veistämä suuri marmoriveistos. Alkuperäinen veistos sijaitsee Firenzessä, Accademia di belle arti di Firenzen galleriassa. Pietarissa on esillä veistoksen jäljennös, joka mainostaa toukokuussa avautunutta Michelangelo-näyttelyä.

”Michelangelo. Maailman luominen” -multimedianäyttely on esillä Pietarin Pyhän Annan kirkossa lokakuun alkuun saakka. Näyttelyyn voi tutustua tarkemmin sen kotisivuilla.

Näyttelyn järjestäjän ehdotukset Daavidin asuvalinnaksi:

Daavid: Originaali
Daavid hihattomassa juoponpaidassa
Daavid Darth Vaderina
Daavid aamutakissa
Daavid ja lampunvarjostin
Daavit Borat-uima-asussa

Kuvat: vk.com/sotvoreniemiraspb

Aiheet