Pietarin viranomainen: Mannerheimin muistolaatan ideologinen arvioiminen ei kuulu meille

384

Pietarin viranomaiset ovat kommentoineet Mannerheimin muistolaatan ympärillä Pietarissa vellovaa kohua. Uutistoimisto Regnumin mukaan kaupunki ei aio olla muistolaatan poistattamisessa aloitteellinen, sillä sen kohtalosta päättäminen ei kuulu kaupungin viranomaisten päätäntävallan piiriin.

Regnumin viranomaisilta saaman tiedonannon mukaan kaupunki ei ylipäätään voi ottaa kantaa muistolaatan ”ideologiseen merkityssisältöön”.

— Muistolaatan asentaminen oli Venäjän sotahistoriallisen yhteisön hanke, eikä rakennusten seiniin kiinnitettävien muistolaattojen kohtalosta päättäminen kuulu kaupungille. Ideologisten arvioiden tekeminen erilaisista muistolaatoista ei ylipäätään ole viranomaisten tehtävä, Pietarin kuvernöörin kansliasta kerrottiin Regnumille.

Pietarissa on kesän aikana väännetty peistä siitä, onko Mannerheimin muistolaatan asentamisessa rikottu kaupungin muistomerkkilainsäädäntöä. Julkisessa keskustelussa laatan asentamista on kritisoitu voimakkaimmin muun muassa yksityisen uutistoimisto Regnumin artikkeleissa ja Venäjän kommunistisen puolueen paikallisaktivistien puheenvuoroissa. Kritiikkiä muistolaattaa kohtaan on aiheuttanut erityisesti Mannerheimin rooli Leningradin piirityksessä.

Mannerheimin muistolaatta asennettiin pietarilaistalon seinään viime kesäkuussa. Muistolaatan juhlallisessa paljastustilaisuudessa olivat läsnä muun muassa Venäjä presidentinkanslian silloinen päällikkö Sergei Ivanov, kulttuuriministeri Vladimir Medinski ja Venäjän keskusvaalilautakunnan entinen puheenjohtaja Vladimir Tshurov. Suomessa on jopa esitetty epäilyksiä, että laattakohu olisi ollut Ivanovin taannoisen erottamisen taustalla.

Muistolaattaa on tuhrittu kahteen otteeseen, viimeksi elokuun alussa. Tuolloin laatta kuitenkin puhdistettiin jo muutama tunti tapahtuneen jälkeen.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Venäjän bolsevikkivallankumouksesta. Mannerheimin muistolaatan paljastamisen jälkeen Pietarissa on tehty ehdotus myös sisällissodassa valkoisten joukkoja johtaneen, amiraali Aleksandr Koltshakin muistoa kunnioittavan muistolaatan avaamisesta. Vaikka kyseessä on vasta suunnitelma, on sekin ehtinyt aiheuttaa runsaasti polemiikkia ja vastustusta tietyissä piireissä.

Aiheet