Oopperalaulaja vetäytyi musiikkijuhlilta – syynä vanha hakaristitatuointi

, , 2 Comments

Venäläisen oopperalaulaja Jevgeni Nikitinin esiintyminen Bayreuthin musiikkijuhlilla Saksassa on peruttu. Nikitinin oli alun perin tarkoitus esittää festivaaleilla Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen –oopperan päärooli. Nikitin perui esiintymisensä sen jälkeen kun saksalaismedia sai tietoonsa, että laulajalla on ollut hakaristitatuointi rinnassa, brittilehti The Telegraph kirjoittaa.

Saksalaisen musiikkifestivaalin järjestäjät ovat olleet festivaalijärjestelyissä erityisen sensitiivisiä, koska Richard Wagner oli tunnettu antisemitistisistä näkemyksistään ja hänen poikansa aviopuolisosta Winifred Wagnerista tuli hyvä ystävä Adolf Hitlerin kanssa. Winifred Wagner johti Bayreuthin musiikkijuhlia vuosina 1931 – 1944.

38-vuotias baritoni Jevgeni Nikitin hankki kohun herättäneet tatuoinnit 15-16 –vuotiaana. Hänen rintaansa tatuoitiin tuolloin suurikokoinen hakaristi sekä Algiz-riimu, jota Natsi-Saksassa käytettiin puhtaan arjalaisuuden symbolina.

Baritoni on sittemmin peittänyt kohua herättäneen hakaristitatuointinsa toisella tatuoinnilla, mutta medialle totuus paljastui vanhasta valokuvasta, jossa Nikitin soittaa rumpuja metalliyhtyeessä.

Järjestäjien julkaisemassa tiedotteessa Nikitin pahoittelee tatuointejaan.

- Teetätin tatuoinnit nuorena. Se oli suuri virhe ja toivon etten olisi sitä koskaan tehnyt. Otin nämä tatuoinnit vuosina 1989 ja 1991 ja olin silloin siinä luulossa että niiden symbolit ovat peräisin skandinaavisesta mytologiasta. Minulla ei nuorena ollut pienintäkään käsitystä siitä, että nämä symbolit olisivat olleet natsien ja uusnatsien käytössä, Nikitin kertoi saksalaislehti Bild am Sonntagin haastattelussa.

Nikitin korosti lisäksi, ettei tatuoinneilla ole ollut hänelle koskaan poliittista merkitystä. ”En ole koskaan ollut minkään poliittisen puolueen jäsen enkä ole sitä nytkään”, Nikitin tähdensi.

Jevgeni Nikitin on erikoistunut Wagner-tulkintoihin ja hänen esiintymistään Bayreuthin musiikkijuhlilla oli odotettu hartaasti.

Nikitin on kotoisin Murmanskista ja hän opiskeli musiikkia Rimsky-Korsakovin konservatoriossa Pietarissa. Jo opiskelujen aikana hänet kutsuttiin esiintyjäksi Mariinskin teatteriin. Oopperan lisäksi Nikitin on kiinnostunut myös raskaasta metallimusiikista.

 

2 kommenttia

  • Taneli Dobrowolski

   25/07/2012, 09:59 am

   Tuntematta miestä henkilökohtaisesti, on hyvin vaikea arvioida häntä tässä asiassa. Perinteisesti vielä neuvostoliiton aikoina tatuoinnit olivat oikeastaan pääosin alamaailman ja vankilakundien juttu ja yleistyä ne alkoivat vasta NL:n loppuvaiheissa, jolloin niistä tuli joksikin aikaa eräänlainen kapinallisuuden ilmaisun ja normien rikkomisen muoto.

   Vastaa

Jätä kommentti

(*) Pakollinen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista