Putinin työpöydälle tuodaan myös oppositiolehtiä

Mahorkka-blogin viime viikolla käsiinsä saamista (*) dokumenteista ilmenee, mitä sanoma- ja aikakauslehtiä presidentti Vladimir Putinille ja presidentinhallinnon virkamiehille tilataan. Dokumenttien perusteella Putinin työpöydälle Kremliin toimitetaan niin talous-, iltapäivä- kuin oppositiolehtiäkin.


Ylivoimaisesti suosituin Kremliin tilattava julkaisu on Venäjän johtaviin talouslehtiin kuuluva Kommersant, eli ”Venäjän Kauppalehti”. Lehteä tilataan Kremliin yhteensä 61 kappaletta, sen lauantai-liitettä 59 kappaletta ja Kommersantin kustantamia muita aikakauslehtiä yhteensä 48 kappaletta.

kommersant2

Seuraavaksi tilatuin lehti on vuodesta 1925 lähtien ilmestynyt Komsomolskaja Pravda, jonka sisältönsä perusteella voi luokitella melko tyylipuhtaaksi tabloidiksi. Tämä ”Venäjän Ilta-Sanomat” on levikiltään yksi Venäjän suosituimmista sanomalehdistä. Lehteä on usein arvosteltu siitä, ettei siinä julkaista juuri lainkaan vallanpitäjien kritiikkiä. Komsomolskaja Pravdaa tilataan Kremliin 48 kappaletta.

Kolmas sija menee yhteiskunnallis-poliittiselle Moskovskij Komsomolets -sanomalehdelle, jota Kremliin tilataan yhteensä 46 kappaletta. 2000-luvun alkuvuosina sanomalehteä syytettiin ostettujen artikkeleiden julkaisemisesta ja pari vuotta sitten lehti suututti muutamia Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustajia artikkelisarjallaan kansanedustajien vaimojen poliittisesta urakehityksestä. Aamulehdessä Moskovskij Komsomoletsin linjaa on kuvattu mm. ”kiihkottomaksi”  ja kansanedustaja Maria Guzeninan mukaan lehdessä julkaistiin alkuvuodesta juttu, joka ”käytännössä tuhosi kaikki Venäjän mediassa viime vuosina Suomen lastensuojelusta luodut kielteiset myytit”.

Moskovskij Komsomoletsin jälkeen seuraavaksi tilatuin lehti on Izvestia, jota omistussuhteiden perusteella voisi kuvata ”Kremliä lähellä olevaksi”. Aiempaa konservatiivisemmalle linjalle viime vuosina siirtyneen Izvestian taustavoimia ovat muun muassa ”piireissä” liikkuva pietarilaisliikemies Juri Kovaltshuk ja mediamoguli Aram Gabreljanov, jonka NewsMedia-konserniin kuuluu myös rypäs skandaalihakuisia tabloidjulkaisuja.

izvestia2

Izvestian vastapainoksi seuraavaksi tilatuin julkaisu on liberaali talouslehti Vedomosti. Lehden omistivat aiemmin Pearson (mm. Financial Times), Dow Jones (The Wall Street Journal) ja Sanoma Independent Media (HS). Venäjällä voimaan tulleen median ulkomaisomistusta rajoittaan lain myötä Vedomostin omistus on nyt kuitenkin siirtymässä mediatalo Kommersantin entisen johtajan Demjan Kudrjavtsovin käsiin. Talouteen ja politiikkaan keskittyvää Vedomostia tilataan Kremliin 41 kappaletta.

Kymmenen tilatuimman lehden joukkoon mahtuvat myös parlamentin virallinen tiedotuslehti Rossiisjaka Gazeta, lainsäädännöstä kertova Novyje zakony i normativnye akty, liberaali Nezavisimaja Gazeta, Kommersantin Vlast -liite ja talouslehti Expert.

Mielenkiintoista, että tilatuimman 20 lehden joukossa ovat mukana myös puhdasveriset oppositiolehdet Novaja Gazeta (22 tilausta) ja The New Times (15).

Putinin kuva, The New Times
Putinin kuva, The New Times

Presidentinhallinnon hankintadokumenteissa lehtitilaukset eritellään myös tilaajakohtaisesti.

Dokumentista näkyy, että esimerkiksi presidentti Vladimir Putinille Kremliin tilataan yhteensä 23 sanoma- ja aikakauslehteä. Tilattavien joukossa ovat myös oppositiolehdet Novaja Gazeta ja The New Times. Suosituimpien lehtien lisäksi Putinin tilauslistalla ovat myös urheilulehdet Sovetskij Sport ja Sport-Express.

putin

Lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov tilaa yhteensä 25 lehteä. Joukosta erottautuvat matkailuun, luontoon ja maantieteeseen keskittyvät Geo ja Vokrug Sveta sekä oppositiohenkinen kulttuurijulkaisu Snob.

snob

(*) Presidentinhallinto tilaa lehdet julkisella hankintakilpailulla. Presidentinhallinnon sanoma- ja aikakauslehtihankintoihin liittyvät dokumentit on julkaistu valtionhankintojen sivuilla osoitteessa: zakupki.gov.ru

Kirjoittaja

Helsinkiläinen nettinörtti, jonka työtä ja harrastus on Venäjän tapahtumien seuraaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *