Moskova teki Springfieldit: Monorail suljetaan

, , 2 Comments

Simpsoneiden jaksossa ”Marge vs. the Monorail” sutki kauppamies saapuu Springfieldiin ja saa kaupungin asukkaat vakuuttumaan monorail-junan tarpeellisuudesta. Sellainen sinne sitten rakennetaankin, mutta junan taru päättyy jo sen neitsytmatkaan. Moskovassa monorail ehti sentään toimia noin 12 vuotta.

Maanantaina Moskovan liikennelaitoksen varajohtaja Jevgeni Mihailov kertoi verkkolehti Lenta.ru:n mukaan, että Moskovan monorail-junarata tultaneen lähiaikoina sulkemaan ja purkamaan. Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta kaikesta päätellen Moskovan monorailille ei hyvä heilu.

Mihailovin mukaan koko rata oli alusta alkaen huonosti suunniteltu eikä se onnistunut houkuttelemaan tarpeellista määrää matkustajia. Viime vuosina monorailia on käyttänyt Moskovassa vain noin 10 000 matkustajaa päivittäin, mikä on megaluokan kokoisessa kaupungissa pelkkä hyttysenpisto. Monorailin nykyisille käyttäjille luvataan tulevaisuudessa tarjota joku korvaava vaihtoehto.

Samaan hengenvetoon moskovalaisvirkamies totesi, että koko kaupungin julkinen liikenne on ylipäätään huonosti järjestetty ja että se pitäisi laittaa pikimmiten kuntoon.

Moskovan monorail-järjestelmä yhdistää kaksi tavanomaisen metron asemaa. Vielä vuonna 2009 moskovalaisvirkamiehet suunnittelivat kahden uuden linjan lisärakentamista, mutta suunnitelmista on sittemmin luovuttu. Koko olemassaolonsa ajan monorail oli raskaasti tappiollinen, Lenta.ru kirjoittaa.

Seuraavaksi pitää selvittää, oliko monorailin Moskovaan myynyt kauppias sama kuin Springfieldissä.

Kuvat: Wikipedia

 

 

 

Monorail

 

2 kommenttia

 1. Sakari Kestinen

  01/07/2012, 02:59 pm

  Monorailien piti olla se Tulevaisuuden Liikennejärjestelmä, joka korvaa bussit ja ratikat, mutta nyt 2010-luvulla on useita kaupunkeja, joista Monorail on suljettu tai sulkemassa. Mikä on mielestäni surullista, koska kuriositeettina monorail on joukkoliikenneharrastajan näkökulmasta yksi mielenkiintoisimmista systeemeistä, vaikka kaupunkiliikenteen muotona aika kehno.

  Kaikkein surkein esimerkki oli todella futuristinen MagLev-monorail M-Bahn Berliinissä, joka oli varsinaisessa matkustajaliikenteessä heinäkuussa 1991 – niin, se avattiin ja suljettiin samana kuukautena. Syy tosin ei ollut MagLevin teknisessä huonoudessa sinänsä vaan siinä, että Berliinit yhdistyivät ja M-Bahn käyttämää ratapohjaa kulkenut metroyhteys voitiin avata uudestaan. Jos kylmä sota olisi jäänyt päälle, olisi M-Bahn luultavasti yhä käytössä.

  Myös Sydney lakkauttaa monorailin ensi kesänä, ja monoraileja on wikipedian mukaan lakkautettu todella monessa muussa kaupungissa. Monoraileilla on takana loistava tulevaisuus; postmodernin kaupunkisuunnittelun myötä palattiin takaisin maan pinnalle ja aidosti urbaaneihin raitioteihin. 1980-luvun avaruusaikavisioita tulee toki ikävä, mutta moderni raitiovaunu on parhaimmillaan MagLev-junaakin futuristisempi.

  Vastaa
 2. Taneli Dobrowolski

  01/07/2012, 08:31 pm

  Kiitos mielenkiintoisesta ja jkattavasta kommentista, Sakari.

  Moskovassa on jokin aika sitten valmistu ut joukkoliikenteen kehittämisen yleissuunnitelma, ja siinä on tärkeä rooli mm. pikaraitiotiejärjestelmän rakentamisella.

  Vastaa

Jätä kommentti

(*) Pakollinen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista