Mihin katosi Steve Jobsin muistomerkki Pietarissa?

45

Pietarin yliopiston pihalle vuonna 2013 pystytetty Steve Jobsin muistomerkki on siirretty remontoitavaksi kosketusnäyttöön tulleen vian vuoksi. Tai sitten se tuhottiin liian homomyönteisenä. Tapauksesta, jonka taustalla haiskahtaa vahvasti pietarilaispoliitikon julkisuudenkalastelu, liikkuu julkisuudessa useita versioita.

Tapaus herätti laajasti huomiota ulkomaita myöten, sillä julkisuudessa laajimmin levinneen version mukaan muistomerkki purettiin Venäjän homopropagandalain vastaisena sen jälkeen, kun Applen nykyinen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi olevansa homoseksuaali. Pietarin Informaatioteknologian, mekaniikan ja optiikan yliopiston (ITMO) tiedotteen mukaan väite on kuitenkin kummallinen, sillä päätös muistomerkin remontoimisesta oli tehty jo kauan ennen Tim Cookin ilmoitusta.

Muistomerkki sijaitsee pietarilaisen yliopiston sisäpihalla, mutta sen omistaa yksityinen Pietarissa toimiva ZEFS-yhtiö. Yhtiön omistaa puolestaan Pietarissa tunnettu paikallispoliitikko Maksim Dolgopolov.

Maanantaina julkaisemassa tiedotteessaan ZEFS-yhtiö (eli käytännössä Dolgopolov) kertoi, että patsaan purkamisen syynä olisi ollut Venäjän homopropagandalaki. Pietarin viranomaiset, saati ITMO-yliopisto eivät kuitenkaan olleet vaatineet muistomerkin poistoa, joten poistamisen on täytynyt tapahtunua ZEFS-yhtiön omasta aloitteesta.

Verkkolehti Fontanka.ru:n toimittaja Olga Mjasnikovan mukaan poistamisen oikea syy ei liity homopropagandalakiin, vaan patsaan remontointiin. Kertomalla syyksi homopropagandalain, Dolgopolov varmisti itselleen laajan näkyvyyden Pietarissa, Venäjällä ja jopa ulkomailla.

― Vuonna 2013 muistomerkin pystyttäminen sai laajasti huomiota kotimaassa ja sen poistamisen selittäminen homopropagandalailla takasi näkyvyyden myös ulkomailla, Mjasnikova kirjoittaa Fontankassa.

Toimittaja saa epäilyilleen tukea ITMO-yliopistolta.

– Meillä on ZEFS-yhtiöltä saatu virallinen tiedonanto siitä, että patsas poistetaan remontin ajaksi. Saimme asiasta tiedon jo ennen Tim Cookin julkista ilmoitusta homoseksuaalisuudestaan, ITMO:n tiedottaja Kirill Aleksandrov kertoi Fontankalle.

ZEFS:in alkuperäisessä tiedotteessa kerrotaan, että patsas remontoidaan kosketusnäyttöön tulleen vian vuoksi ja se että palautetaan remontin jälkeen nykyiselle paikalleen viimeistään keväällä tai mahdollisesti jo aiemmin.

Aiheet