Lavrov: ”Diplomaattisuhteiden katkaiseminen Ukrainaan ei ole Venäjän intressi”

388

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov uskoo, että Venäjän ja länsimaiden välit palaavat aikaisemmalle tasolleen ”ennemmin tai myöhemmin”. Lavrov kommentoi kansainvälispoliittisia tapahtumia tavatessaan Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeieria Jekaterinburgissa.

— Venäjä ei aio eristää itseään ja suhteet länteen palaavat ennemmin tai myöhemmin aiemmalle tasolleen, Lavrov sanoi.

Ulkoministerit puhuivat maanantaina Uralin valtionyliopiston opiskelijoille. Puheissa käsiteltiin myös Saksan ja Venäjän kahdenvälisiä suhteita. Lavrov kuvasi maiden välisiä suhteita ”hankaliksi”.

— Venäläis-saksalaiset suhteet ovat tällä hetkellä hankalassa vaiheessa. Luulen, että suhteissamme on menossa vaikein vaihe sitten Saksojen yhdistymisen, jota maamme huomattavasti edesauttoi aikoinaan, Lavrov kertoi.

Lavrov kertoi huomanneensa, että Euroopassa aletaan ymmärtää Venäjä-suhteiden normalisoimisen merkitys. Lavrov lisäsi myös, että EU:n ja Venäjän välisten suhteiden jäädyttäminen oli virhe.

Steinmeier puolestaan korosti uutistoimisto TASS:in mukaan dialogin säilyttämisen tärkeyttä lännen ja Venäjän välisissä suhteissa. Dialogia tulee jatkaa erimielisyyksistä huolimatta, Saksan ulkoministeri sanoi.

— Erimielisyydet eivät ole syy kääntää toisilleen selkää, vaan päinvastoin: ne ovat syy jatkaa dialogia. Ja vaikka tiedämme, että dialogi saattaa käydä vaikeammaksi, meidän on kyettävä säilyttämään vakava, kunnioittava ja kriittinen, sekä ennen kaikkea rakentava keskusteluyhteys, Steinmeier sanoi.

Myös Steinmeier kertoi uskovansa, että Venäjän ja EU:n suhteet lähenevät lähivuosina.

Lavrov ja Steinmeier puhuivat myös Ukrainan tilanteesta. Lavrovin mukaan Venäjällä ei ole intressejä katkaista diplomaattisuhteitaan Ukrainaan, vaikka vaihtoehtoa on julkisuudessa viimepäivinä väläyteltykin. Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi Lavrov peräsi Minskin sopimuksen noudattamista erityisesti Ukrainan taholta.

Aiheet