Suomalainen Venäjä-blogi

Lappeenrantaan avattiin varakkaille venäläisturisteille suunnattu tavaratalo

Lappeenrannassa avaa tänään ovensa Grande Orchidée -niminen tavaratalo, joka pyrkii houkuttelemaan asiakkaikseen erityisesti varakkaita venäläisturisteja. Uuden tavaratalon taustalla on sama yrittäjä, joka pyörittää myös Kaakkois-Suomessa toimivaa menestynyttä Laplandia -myymäläketjua.

Grande Orchidéen ja Laplandian kohderyhminä ovat etupäässä venäläiset matkailijat - tosin tuloluokkien eri päistä. Edulliset hinnat ovat houkutelleet Laplandian vakioasiakkaiksi venäläismatkailijoita itärajan läheisyydessä, jossa erityisesti ostosmatkailijoiden osuus on suuri. Uusi tavaratalo suuntaa nyt toivonsa kohti varakkaita venäläisturisteja.

Onkin mielenkiintoista nähdä, onnistuuko myös varakkaille turisteille suunnattu tavaratalo löytämään tarpeeksi asiakaskuntaa Lappeenrannan alueella. Matkustajavolyymit ovat Lappeenrannan ja Imatran alueella suuria ja matkailijoiden joukossa on paljon myös hyvätuloisia turisteja. Haastetta saattaa kuitenkin olla siinä, että tutkimusten mukaan varakkaimmat venäläiset Pietarissa ja Moskovassa ovat kiinnostuneet Lappeenrannan sijasta erityisesti Helsingistä ja Lapin talvimatkailukohteista. Kuluvana vuonna TAK Oy:n tekemän kyselytutkimuksen mukaan Lappeenrannan kiinnostavuus venäläisten keskuudessa laski sitä mukaa, mitä korkeampaan tuloluokkaan vastaaja kuului. Vastaavasti Lappeenrannan kiinnostavuus kasvoi, mitä matalammasta tuloluokasta oli kyse.

Lappeenrantaan avattiin varakkaille venäläisturisteille suunnattu tavaratalo

Suomen paikkakuntien ja alueiden kiinnostus venäläisten keskuudessa. TAK Oy 2013.

Lisäksi omaksi käsityksekseni on muodostunut se, että eurooppalaisten lomakohteiden joukossa Suomi ei edes ole kovin suosittu kaikista korkeimpiin tuloluokkiin kuuluvien venäläismatkustajien keskuudessa. Suosikkikohteita, joita erityisesti venäläisessä mediassa on usein luonnehdittu rikkaiden venäläisten lomaparatiiseiksi, ovat sen sijaan esimerkiksi Välimeren rannat (erityisesti Rivieran alue), Keski-Euroopan metropolit (Lontoo ja Pariisi) sekä Alppien laskettelukohteet talvisin.

Venäläismatkailijat perustelevat Suomen ostosmatkailua mm. tuotteiden korkeammalla laadulla, paremmilla valikoimilla ja edullisemmalla hintatasolla Venäjään verrattuna. Nämä ovat perusteita, joilla on varmasti merkitystä erityisesti elintarvike ja kulutustavaraostoissa, muttei välttämättä enää silloin, kun puhutaan varakkaista turisteista ja premium- tai luksus-segmentin tuotteista.

”Tavallisten” venäläismatkailijoiden kohdalla Suomesta tehdyillä ostoksilla on ollut usein myös erityistä prestiisiarvoa. Esimerkiksi kahvipaketti on saanut lisäarvoa siitä, että se on hankittu Suomen tuliaisena, eikä ostettu esimerkiksi naapuritalon kivijalkamyymälästä. Sen sijaan luksustuotteille (pl. esimerkiksi suomalainen design) tällaista lisäarvoa ei välttämättä synny: on huomattavasti houkuttelevampaa kertoa ostaneensa Louis Vuittonin käsilaukun Pariisin Champs-Élyséeltä, kun Lappeenrannan Myllymäestä.

Myös luksustuotteiden tarjonta on lisääntynyt esimerkiksi Pietarissa. Esimerkkinä tuoreesta merkittävästä toimijasta on vuosi sitten avattu DLT:n tavaratalo, jolla on nykyisin viralliset edustussopimukset useiden ulkomaalaisten huippubrändien kanssa. Jo tavaratalon sisustuksesta ja tuotteiden esillepanosta näkee selvästi, mille kuluttajasegmentille DLT on suunnattu.

Lappeenrantaan avattiin varakkaille venäläisturisteille suunnattu tavaratalo

DLT tavaratalo Pietarissa. Kuva: The-Village.ru.

Toisaalta venäläisten matkailuvolyymit Suomessa ovat viime vuosina olleet niin suuria, että matkailijamassaan on mahtunut paljon myös korkeatuloisia turisteja. Mikäli Grande Orchidée onnistuu markkinoinnillisesti tavoittamaan nämä korkeatuloisten ryhmät, on sillä mahdollisuus saada myös oma osuutensa matkailijoiden Suomeen jättämästä ruplakakusta.

Varakkaimmillakaan venäläisturisteilla ei läheskään aina ole mahdollisuutta matkustaa eliittilomakohteisiin, joten mikäli ostoksilla on kiire, luksustuotteetkin saatetaan haluta hankkia nopeasti ja läheltä. Lisäksi laatumerkeille on kasvavaa kysyntää myös yhä kasvavan venäläisen keskiluokan piirissä ja venäläismatkailijoiden laatutietoisuus onkin siivittänyt esimerkiksi Lappeenrannassa toimivan urheilun ja muodin erikoisliike Caiman menestystä venäläisten ostajien keskuudessa.

Toivotaan siis menestystä myös uudelle Grande Orchidéelle!

Kommentit

kommenttia

Asiasanat:

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back to top