Google sulki insinööritoimistonsa Venäjällä – Paljon melua tyhjästä?

Googlen päätös sulkea kehitystoimistonsa Venäjällä sai runsaasti mediahuomiota niin Venäjällä kuin länsimaissakin. Hakukoneyhtiön päätös siirtää noin sata insinööriään Venäjältä muihin maihin liitettiin Venäjän kiristyvään internet-lainsäädäntöön ja maan heikentyneeseen poliittiseen ilmapiiriin. Venäläisen Internet-markkinoita seuraavan East-West Digital Newsin Googlelta saamien tietojen mukaan päätöksen taustalla olivat kuitenkin huomattavasti arkisemmat asiat.

Venäjällä on viime kuukausina hyväksytty useita Internet-toimintaa rajoittavia lakiuudistuksia. Esimerkkeinä tästä ovat nk. ”bloggaajalaki”, joka velvoittaa suosituimpia bloggareita rekisteröimään sivunsa Venäjän mediavalvontaviranomaisen tietokantaan, sekä erityisesti henkilötietolainsäädännön uudistukset, joiden mukaan Venäjän kansalaisia koskeva henkilötieto on tulevaisuudessa säilytettävä Venäjällä sijaitsevilla palvelimilla. Parlamentin alahuoneen torstaina hyväksymän päätöksen mukaan henkilötietolaki astuu voimaan ensi vuoden syyskuussa.

Lainsäätäjät ovat perustelleet kiristyksiä erityisesti Venäjän valtion ja kansalaisten turvallisuudella. Joidenkin tapausten taustalla saattaa olla myös kotimaisen IT-teollisuuden suosiminen, valtion toimintojen riippuvuuden vähentäminen ulkomaalaisesta ohjelmistoista, sekä toisaalta myös kotimaisten Internet-yhtioiden kontrollin kiristäminen.

On kuitenkin spekulatiivista sanoa, ovatko juuri nämä olleet syitä hakukoneyhtiö Googlen päätöksen taustalla. Yhtiön edustajien mukaan ei.

— Kyseessä on ollut yhtiön sisäinen uudelleenjärjestely, eikä politiikka, Googlen edustaja kommentoi East-West Digital Newsille.

Yhtiöstä korostettiin samalla, että vastaavia uudelleenjärjestelyjä ja toimistojen sulkemisia on toteutettu viimeaikoina myös useissa muissakin maissa — useimmin ilman sen suurempaa mediakohua.

Nykyisessä tilanteessa selityksiä erilaisiin länsiyhtiöiden toimiin Venäjällä on yksinkertaisinta etsiä maan sisä- tai ulkopolitiikasta tai taloudesta. On kuitenkin muistettava, että aivan kaikissa tapauksissa näin ei ole, vaan erilaisten päätösten taustalla voi olla myös aivan tavanomaisia ja vähemmän mediaseksikkäitä selityksiä.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>