Suomalainen Venäjä-blogi

DocPoint tarjoaa tänä vuonna Venäjä-aiheisia dokumenttielokuvia

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint tarjoaa tänä vuonna useita Venäjä-aiheisia dokumenttielokuvia. Mielenkiintoisesta tarjonnasta poimin katsottavakseni belgialaisohjaaja Jasna Krajinovicin elokuvan Summer with Anton.

Elokuva seuraa maaseudulla asuvan kahdeksasluokkalaisen Anton-pojan kesää. Antonin kesälomaan kuuluu pikkupoikasten leikkejä ja uintia, mutta kesän odotetuin tapaus on kuitenkin 11-17 -vuotiaille nuorille tarkoitettu kesäleiri.

Vuonna 1982 perustetun armeija- ja liikuntaleiri Kaskadin ohjaajien mielestä leirillä kasvatetaan pojista miehiä. Sitä myös Anton tuntuisi ainakin ulkoisesti kaipaavan. Jokainen armeija rakentaa omat viholliskuvansa ja sitä tehdään myös leirillä. Aikuiset leiriohjaajat, esimerkiksi Tshetshenian sodan karaisema kapteeni, yrittävät kertoa lapsille aikuisten asioista niin että lapset ymmärtäisivät ne. Itse asiat: väkivalta, sota ja terrorismi, ovat kuitenkin ristiriidassa oppilaiden lapsuuden maailmankuvan kanssa. Myös leirin ohjaajien ja Antonin tavoitteet tuntuvat olevan ristiriidassa: Leiri valmistaa armeijaan ja haluaa valmentaa nuorista tulevaisuuden sotilaita ja selviytyjiä – Anton pienen perheensä ainoana poikana haluaisi vain kasvaa isoksi.

Dokumenttielokuvan kerronta soljuu rauhallisesti mutta koukuttavasti. Kamera seuraa päähenkilöä hienovaraisesti vierestä ja jättää tapahtumien kommentoimisen katsojalle. Elokuva ei tuputa tulkintoja eikä yritä saarnata, vaan katsoja saa tehdä tulkintansa itse. Ilahduttavasti myös ”Only in Russia” -mässäily loistaa poissaolollaan: Elokuva kykenee herättämään tunteita paljon syvällisemmällä tasolla.

Summer with Antonin ehtii vielä käydä katsomassa sunnuntaina 02.02. kello 16.00 Andorrassa. Lisätiedot ja elokuvan traileri: http://docpoint.info/content/summer-anton-0

13. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali Helsingissä 28.1.–2.2.2014.
www.docpoint.info

Festivaalin muut Venäjä-aiheiset dokumenttielokuvat:

Vitaly Manski: Pipeline
Elokuva Venäjän läpi Eurooppaan kiemurtelevan kaasuputken varrella asustavista persoonallisista ihmisistä ja pikkukylien elämästä.
- Tiistai 28.01. klo 18 Maxim 2

Oksana Buraja: Lisa, Go Home!
Lisa on pieni tyttö joka karkailee usein kotoaan uppoutuakseen omaan satumaiseen maailmaansa. Sen ulkopuolelle jäävät äiti ja äidin kyseenalainen seuraelämä.
- Tiistai 28.01. klo 19 Kinopalatsi 6
- Lauantai 01.02. klo 18 Kinopalatsi 8

Marina Razbezhkina: Optical Axis
Dokumentissa matkataan kahden linssin läpi, kun kameraryhmä palaa sadan vuoden takaisten valokuvien kuvauspaikoille Nižni Novgorodiin.
- Keskiviikko 29.01. klo 20.30 Kinopalatsi 6, ohjaaja paikalla näytöksessä.
- Lauantai 01.02. klo 15 Kinopalatsi 6

Alina Rudnitskaja: Blood
Venäjällä puolesta litrasta verta valtio maksaa 850 ruplaa ja monelle tämä on ainoa tulonlähde. Liikkuva verenluovutusasema ajelee pitkin autioituvia kyliä ja taantuvia pieniä teollisuuskaupunkeja kuin kiertävä sirkus.
- Torstai 30.01. klo 16.30 Kinopalatsi 8, ohjaaja paikalla näytöksessä.
- Lauantai 01.02. klo 18 Kinopalatsi 8, ohjaaja paikalla näytöksessä.

Sebastian MezMetamorphosen
Metamorphosen kertoo ihmisistä, jotka elävät Etelä-Uralilla radioaktiivisen järven lähellä. Dokumentti on mustavalkoinen, näkymätöntä uhkaa kauniisti henkivä teos.
- Torstai 30.1.2014 klo 19:30 Kinopalatsi

Kommentit

kommenttia

Tagged under: ,

Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back to top