Linkedin voidaan sulkea Venäjällä – syynä henkilötietolain rikkominen

497

Moskovan kaupunginoikeus on pitänyt voimassa moskovalaisen alioikeuden elokuussa tekemän päätöksen, joka antaa viranomaisille mahdollisuuden estää Linkedin-sivuston käytön Venäjällä. Asiasta kertoivat torstaina useat venäläisviestimet.

Päätöksen taustalla on se, että Linkedin ei ole Venäjän henkilötietolain vaatimusten mukaisesti siirtänyt venäläisten käyttäjiensä henkilötietoja Venäjällä toimiville palvelimille. Päätöstä perustellaan myös sillä, että sivustolle tehtiin vuonna 2012 hakkeri-isku, jonka yhteydessä sivustolta varastettiin noin sadan miljoonan käyttäjän henkilötiedot.

Venäläisviranomaisten mukaan ne eivät pyynnöistä huolimatta ole saaneet Linkediniltä selvitystä siitä, miten yritys on vastannut henkilötietolain vaatimuksiin.

Linkedinin asianajaja puolustautui sanomalla, että yrityksellä ei ole liiketoimintaa Venäjällä ja että se ei erottele käyttäjiään kansalaisuuden tai niiden asuinpaikan mukaan.

Linkedinin mukaan ongelmana tapauksessa on ollut myös se, että venäläisviranomaiset ovat vaatineet asiassa vastaajaksi yhdysvaltalaista emoyhtiötä, vaikka eurooppalaisten käyttäjien datan säilyttämisestä vastaa sen Irlannissa toimiva tytäryhtiö.

Moskovan kaupunginoikeuden päätös antaa nyt Venäjän tietoliikennettä valvovalle viranomaiselle Roskomnadzorille mahdollisuuden estää Linkedinin näkyvyys venäläisille nettikäyttäjille lisäämällä se niin sanottujen estettyjen domainien listalle. Viraston edustajan mukaan lisäys voidaan tehdä sen jälkeen, kun oikeuden päätöksestä on saatu viralliset dokumentit.

Sivusto voidaan poistaa ”mustalta listalta” sen jälkeen, kun sen toiminta ei ole enää ristiriidassa Venäjän henkilötietolain kanssa.

Linkedinillä on maailmanlaajuisesti 400 miljoonaa käyttäjää. Venäjällä käyttäjiä arvioidaan olevan noin viisi miljoonaa.

Aiheet