Homojen oikeuksille yllättäviä puolustajia Venäjällä

112

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös julistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot laillisiksi on kiihdyttänyt Venäjällä keskusteluja homojen oikeuksista. Asiasta kirjoitti tällä viikolla mm. Helsingin Sanomat, joka muun muassa kertoi pietarilaisen kaupunginvaltuutettu Vitali Milonovin vaativan Facebookia kiellettäväksi sen käyttöönottaman ”sateenkaarityökalun” vuoksi.

Milonovin määkäisyssä ei sinänsä ole mitään uutta. Erilaisine kieltoesityksineen hän on ollut julkisuudessa lähes viikoittain ja nykyään alkaakin olla helpompi luetella kaikki sellaiset asiat, joista hän ei olisi joskus ollut tuohtunut. Milonovin poliittista ruokaa on uutispuuro ja sitä tiedotusvälineet hänelle mieluusti syöttävätkin tehdessään juttuja hänen toinen toistaan omituisemmista ehdotuksistaan.

Huomattavasti mielenkiintoisempi ja vallitsevia trendejä vastavirtaan uiva kannanotto esitettiinkin viime sunnuntaina Venäjän valtio-omisteisella valtakunnallisella Rossia-1 -televisiokanavalla. Erityisen yllättävän asiasta tekee se, että kannanoton esitti Venäjän valtaapitävien näkökantojen aktiivisena reflektoijana tunnettu televisiotoimittaja Dmitri Kiseljov, jonka rooli erityisesti Ukrainan tapahtumien ”virallisten tulkintojen” levittäjänä on ollut venäläisen mielipideilmaston muokkaamisessa merkittävä. Miehen sanomisten painoarvoa lisää se, että hän on on valtiollisen Russia Today -mediayhtiön johtaja.

Kiseljov kertoi sunnuntaina esitetyssä editoriaalihenkisessä Vesti Nedeli -ohjelmassaan, että Venäjän tulisi harkita samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteiden laillistamista.

kiselev
”Valkoinen talo sateenkaaritunnelmissa”

— HLBT-yhteisön olemassaolo on fakta. On mietittävä, miten kahden aikuisen ihmisen elämää voitaisiin helpottaa sellaisissa tapauksissa, joissa he ovat päättäneet ottaa velvollisuudekseen toinen toisestaan huolehtimisen. Loppujen lopuksi rakkaus tekee ihmeitä ja kenelläpä voisi olla mitään sellaista vastaan, Kiseljov kysyi.

Kiseljovin mukaan Venäjän tulisi harkita samaa sukupuolta olevien henkilöiden siviilivihkimisen sallimista. Toimittaja toteaa kuitenkin samalla, että liittoa ei tulisi rinnastaa avioliittoon, vaan sitä pitäisi kutsua ”siviililiitoksi”. Kiseljov käyttää esimerkkinä liberalismistaan tunnettua Hollantia.

— Hollannissa ja Ranskassa on mahdollista rekisteröidä parisuhde, eikä osapuolten sukupuolella ole siellä lain näkökulmasta mitään merkitystä. Olisiko Venäjällä jotain tällaista käytäntöä vastaan? Tuskin, Kiseljov jatkoi.

Toimittaja käytti esimerkkinä myös Venäjän jo nyt voimassaolevaa lainsäädäntöä.

— Meidän lainsäädäntömme mahdollistaa jo nykyiselläänkin juridisen sopimuksen solmimisen kahden samaa sukupuolta olevan henkilön välille esimerkiksi huoltajuustapauksissa. Ei siis muuta kuin sopimuksiin nimet alle ja menoksi: huolehtikaa toinen toisistanne, Kiseljov heitti.

Ostoskanavalla huudahdettaisiin tähän väliin: ”Eikä siinä vielä kaikki!”

Vain muutamia tunteja ennen Dmitri Kiseljovin lähetystä venäläinen uutistoimisto Interfex julkaisi Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsenen ja Arkangelin alueen senaattori Konstantin Dobryninin haastattelun, jossa tämä tuli ulos lähes identtisellä agendalla. Dobrynin on Venäjän parlamentin perustuslaillisen valiokunnan varapuheenjohtaja.

drobynin
Senaattori Konstantin Drobynin

Senaattorin mukaan Venäjän pitäisi ryhtyä muokkaamaan lainsäädäntöään HLBT-parisuhteiden laillistamisen suuntaan.

— Tärkein tehtävämme on ryhtyä kitkemään mahdollisimman nopeasti yhteiskuntaamme pesiytynyttä aggressiota seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Vähemmistöjä vastaan raivokkaasti taistelevien kansalaisten pitäisi tajuta, että mitä pitempään he toimintaansa jatkavat, sitä enemmän aktivoituvat myös vähemmistöjen oikeuksien puolustajat, Dobrynin totesi uutistoimisto Interfaxin haastattelussa.

Dobryninin mukaan Venäjän tulisi vihdoin havahtua ympäröivään todellisuuteen.

— Venäjä ei saa kääntää kasvojaan todellisuudelta eikä taantua parrakkaan synkeisiin homovainoihin, vaan meidän tulisi löytää yhteiskunnallinen tasapaino konservatiivisen kansanosan ja kaikkien muiden kansalaistemme välillä, senaattori kiteytti.

Dobrynin ehdotti, että Venäjä seuraisi tilanteen kehittymistä samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyneissä valtioissa ja vetäisi kehityksestä ovat johtopäätöksensä.

— Voimme naureskella Yhdysvalloille tai ”vapaamieliselle Euroopalle”, mutta samalla meidän pitää tunnustaa, että elämme globaalissa maailmassa ja on vain ajan kysymys, milloin seksuaalivähemmistöt saavat kaikki ne oikeudet, jotka niiltä nyt puuttuvat, Dobrynin sanoi Interfaxille.

Senaattorin mukaan ”siirtymävaiheen” ajaksi Venäjän lainsäädännössä voitaisiin ottaa käyttöön Yhdysvaltain armeijassa vuosina 1992 – 2011 vallinnut ”Don’t ask, don’t tell” -periaate.

Haastattelun lopuksi senaattori tylytti vielä Vitali Milonovia ja tämän ehdottamaa Facebook-kieltoa.

— Poliittisesta elämästämme pitäisi nyhtää pois kaikki ne ”mukapoliitikot”, jotka avoimesti spekuloivat homovainoilla ja spammaavat julkisuutta asiaan liittyvillä ehdotuksillaan. Mitä pikemmin heistä päästään eroon sitä parempi, sillä juuri nämä poliitikot - eivätkä suinkaan homot - ovat selkein ja suorin uhka Venäjän kansalliselle turvallisuudelle. Juuri tällaisia poliitikkoja vastaan valtionkin pitäisi taistella, senaattori Dobrynin päättää.

milonov
Kaupunginvaltuutettu Vitali Milonov

Kun siis Helsingin Sanomat otsikoi juttunsa: ”Facebookin pride-sovellus sai venäläiset vastarintaan”, pitää muistaa, että Vitali Milonov hengenheimolaisineen ei suinkaan ole ”kaikki venäläiset,” vaan myös vastakkaisiakin mielipiteitä löytyy. Toivottavasti juuri nämä mielipiteet saavat tulevaisuudessa yhä enemmän julkisuutta ja painoarvoa, sillä kuten tiedämme: Televisio ja korkea-arvoisimpien poliitikkojen lausunnot ovat Venäjällä tehokkaimpia mielipideilmaston muokkaajia.

Päivitys 2.7.2015: Aiheesta kirjoitti keskiiikkona myös Helsingin Sanomat. HS: Mediajohtaja ja senaattori puolustivat yllättäen homojen oikeuksia Venäjällä (1.7.2015).

Aiheet